עדכון אחרון: 07 נובמבר 2003 | שלח לי מכתב | צפה בספר האורחים | חתום בספר האורחים | אודות חדר המידע | דף ראשי

 

 

 

 

 

כך הונפק בול יצחק רבין

 

01/11/2003 | חדר המידע | משה הלוי halemo

 

 

לאחר רצח יצחק רבין ז"ל, נערך השירות הבולאי הישראלי למבצע חסר תקדים: הנפקת בול לזכרו של יצחק רבין ביום השלושים למותו. הנפקת הבול היתה חריגה ומנוגדת לכללי הטקס הקובעים שהנצחת אדם על בול רשמי של מדינת ישראל תהיה רק לאחר שנה מיום מותו.

 

 

רצח במוצאי שבת

 

במוצאי שבת, 4 נובמבר 1995, מתקיימת ברחבת עירית תל אביב, בכיכר מלכי ישראל, עצרת למען השלום בהשתתפות תנועות השמאל הישראליות. בעצרת משתתפי גם שרי ממשלת ישראל וכן ראש הממשלה המכהן יצחק רבין.

 

בסיום העצרת, בין שעות 21:30 ל 22:00, כאשר ראש הממשלה רבין יורד במדרגות רחבת העירייה לכיוון מכונית השרד הממתינה לו, יורה אדם בשם יגאל עמיר מאקדחו האישי שלושה כדורים לעבר יצחק רבין.

 

יצחק רבין נפצע ומובל מיידית לבית החולים הקרוב "איכילוב" בתל אביב שנמצא כמספר דקות נסיעה ממקום ההתנקשות, במכונית השרד שלו.

 

מאוחר יותר בערב, מבשר מנהל לשכת ראש הממשלה איתן הבר על מותו של ראש הממשלה רבין מכדורי מתנקש. "בצער רב וביגון עמוק" מבשר הבר.

 

 

מנהל השירות הבולאי מציע להנפיק בול

 

הידיעה על הרצח שמגיעה לכל בית בישראל, מגיעה גם לאוזניו של מנהל השירות הבולאי באותה עת, ינון ביילין. ינון ביילין הוא מנהל השירות הבולאי של רשות הדואר מזה הרבה שנים, דמות אהובה על אספני הבולים בישראל, והאדם שאחראי על כך שבולי ישראל הם בין הבולים המכובדים בעולם, נושאית ועיצובית.

 

ינון ביילין הוא האח הבוגר של יוסי ביילין, שר הכלכלכה והתכנון בממשלת יצחק רבין שהוקמה ב 1992. תפקידו הקודם בממשלה של יוסי ביילין היה סגן שר החוץ, מיום 4 אוגוסט 1992 עד ליום 17 יולי 1995. יוסי ביילין הוא גם אחד מאדריכלי הסכם השלום בין ישראל לאש"ף הנודע בשם "הסכם אוסלו".

 

מאוחר בערב, מצלצל מנהל השירות הבולאי אל יצחק גרנות, הממונה על תכנון וייצור בולי ישראל בשירות הבולאי ומעצב גרפי במקצועו. ינון ביילין מבקש להודיע ליצחק גרנות שיתכונן מיידית להנפקת בול חדש לזכר יצחק רבין המנוח.

 

ב 5 נובמבר 1995, בשעה 1:00 לפנות בוקר, מספר שעות לאחר הרצח, מתכנסת ממשלת ישראל לישיבת חירום. בביתו, מנהל השירות הבולאי מתכונן למבצע הנצחה בולאי שטרם נראה כמותו בישראל.

 

בשעות הלילה מגבש ינון ביילין בעזרתם של חברי הנהלת השירות הבולאי את ההחלטה כי הבול לזכר יצחק רבין יונפק ביום השלושים לרצח. ההחלטה אינה החלטה מקובלת. בולים רשמיים של אנשי ציבור יהודים וישראלים שנפטרו, ביניהם ראשי ממשלה ונשיאים, מונפקים רק לאחר שנה מיום מותם של האישים. אילו הם כללי הטקס המקובלים במדינת ישראל מיום הקמתה.

 

בשעה 3:00 לפנות בוקר, מסיים מנהל השירות הבולאי להכין מכתב אל שרת התקשורת שולמית אלוני ובו בקשה רשמית לאישור הבול על ידה ועל ידי וועדת השרים לענייני סמלים וטקסים. המכתב נשלח בשעה 6:00 בבוקר בפקס אל שרת התקשורת.

 

 

ההכנות לקראת הנפקתו של הבול

 

ביום ראשון, 5 נובמבר 1995, נערך השירות הבולאי על עובדיו להנפקת הבול במהירות האפשרית. הצעות רבות מועלות במהירות, תוך בחינה מדוקדקת של ההשלכות האפשריות של הנפקת הבול ומכירתו לציבור הרחב.

 

יום השלושים לרצח נקבע כיום הנפקת הבול. במשך שלושים הימים, מבצע השירות הבולאי עבודת הכנה שבדרך כלל לוקחת מספר חודשים רב לפני הנפקתו של בול כלשהו בישראל הקשור לאירוע לאומי.

 

על מנת להפיק בול במהירות הרבה ביותר, נעזר הממונה על התכנון והייצור יצחק גרנות בשירותי הגרפיקה הממוחשבת של מעצב חיצוני בשם יגאל גבאי, אדם שעיצב בעבר בולים עבור השירות הבולאי.

 

כבסיס לבול, משמש צילום דיוקן רשמי של יצחק רבין שצולם על ידי יעקב סהר, ראש לשכת הצילום הממשלתית. צילום דיוקנו של רבין המשמש לעיצוב הבול צולם ביום 23 יולי 1992, בעת הבחרו של יצחק רבין לראשות ממשלת ישראל.

 

על התעריף שיופיע על גבי הבול יש מחלוקת. מצד אחד, ערך כספי נמוך מדיי עלול להוציא את הבול מחוץ לשימוש לאחר מספר חודשים. ערך גבוה מדיי ישאיר את הבול בשימוש למשך תקופה ארוכה, אבל עלול לגרום לביקורת ציבורית על כך שרשות הדואר מנצלת את הרצח בצורה מסחרית על מנת לגבות מהציבור כסף רב.

 

הרעיון של הנפקת בול ללא ערך נקוב כלשהו (כמו הבולים למשלוח מכתב רגיל בארץ) יורד, מאחר ויש חשש בקרב אנשי השירות הבולאי כי הביטוי "ללא ערך נקוב" המיוחס לדמותו של יצחק רבין המנוח, יגרור תגובות נזעמות בציבור הרחב, וייהפך לבדיחה בקרב הימין הקיצוני.

 

לבסוף מוחלט כי על הבול יופיע הערך הנקוב הגבוה והמעוגל של 5 שקלים חדשים. ערך זה באותה עת נחשב לגבוה, מכיוון שערכו היה מעל הערך הכספי של משלוח מכתב רשום בתוך ישראל.

 

ביום שלישי, 7 נובמבר 1995, נותנת שרת התקשורת שולמית אלוני את אישורה הרשמי להצעת ההנפקה של הבול ופונה במכתב אל וועדת השרים לענייני טקסים וסמלים.

 

שרת התקשורת מאשרת כי הערך הנקוב על הבול יהיה ערך גבוה של 5 ש"ח, על מנת שהבול ישמש להנצחת ראש הממשלה המנוח לזמן רב יותר.

 

 

אישור הבול

 

ביום ראשון, 12 נובמבר 1995, מאשרת וועדת השרים לענייני טקסים וסמלים, בראשות השר עוזי ברעם, את הנפקת הבול לזכרו של יצחק רבין ז"ל. האישור להנפקת בול לזכרו של יצחק רבין היא החלטה ראשונה וחריגה מסוגה, ובניגוד לכללי הטקס בישראל, הקובעים כי בולים רשמיים יונפקו רק לאחר שנה ממותו של האיש. כך היו הבולים לזכר ראשי הממשלה דוד בן גוריון, משה שרת, לוי אשכול, גולדה מאיר ומנחם בגין, וכן הנשיאים חיים ויצמן, זלמן שזר ויצחק בן צבי.

 

 

עיצוב הבול והמוצרים הנלווים

 

לאחר ההחלטה, ניגש השירות הבולאי לביצוע ההנפקה באינטנסיביות רבה. בהנפקת הבול היו מעורבים גופים רבים שהיה צורך לקבל מהם אישור מוקדם טרם הנפקת הבול.

 

כך למשל, את מילות שיר השלום שכתב יאיר רוזנבלום, תכנן השירות הבולאי לכתוב על מעטפת היום הראשון. היה צורך לקבל אישור מראש מארגון אקו"ם על שימוש בזכויות היוצרים של השיר.

 

על מתרגמי שיר השלום לערבית היה צורך לקבוע האם השיר יתורגם לערבית אומנותית פופולרית מוכרת או לערבית אקדמאית מילולית. כמו כן היה צורך לקבוע האם שיר השלום נוגד את התפילה היהודית המסורתית.

 

כדי להספיק את הנפקת הבול ביום השלושים, מגייס השירות הבולאי את כל עובדיו וזונח הנפקות בולים שהיו מתוכננות לאותו חודש. הופעלו מתרגמים, מעצבים, דובר רשות הדואר, אגפי התפעול השיווק והכספים.

 

 

הבול נמכר לציבור

 

הבול הסופי עוצב על ידי יצחק גרנות. הבול הודפס בדפוס לוין אפשטיין שלו ציוד משוכלל יותר מהמדפיס הממשלתי. עובדי המדפיס הממשלתי היו אחראים על הכנת הנייר, הניקוב של הבול ומיונו.

 

הרקע השחור של הבול הוא רקע חריג מכיוון שחותמות הדואר הן בצבע שחור. החתמת בול בצבע שחור עם חותמת שחורה לביטולו לביול חוזר, מחטיאה את המטרה של ביטול הבול למשלוח חוזר.

 

בנוסף לבול, מונפקת מעטפת יום ראשון הנושאת את מילות שיר השלום, וכן חותמת בצבע כסף. צבע הכסף לחותמת להחתמת הבול היא חריגה ולא בצע שחור כמקובל, כדי שאת החתימה על מעטפת היום הראשון, יצליח הציבור לקרוא גם על גבי הבול.

 

בנוסף מונפק גם דף הנצחה הכולל עליו את מעטפת היום הראשון ואת הבול עצמו. הדף מציג נר זכרון, שרבוט כחול של יונת שלום, רקע שיש, וכן את מילות שיר השלום באנגלית ובערבית. 

 

גיליון הבולים השלם של מכיל 15 בולים כמקובל, אך בנוסף מודפס פריט אספני מקרטון שאמור לכלול עליו הגיליון השלם. מחירו של הפריט הוא 75 ש"ח (15 בולים של 5 ש"ח כל אחד), והוא נועד לעודד את הציבור לקנותו.

 

כדי למכור את הבול בסניפי רשות הדואר, מפרסמת רשות הדואר גם דף הסבר פרסומי. בדף הפרסום מוסבר כי חלק מההכנסות ממכירת בול יצחק רבין, יתרם להקמת מוזיאון דואר ובולאות במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב.

 

כאמור, יום הופעת הבול נקבע ליום השלושים למותו של יצחק רבין.

 

ביום 5 דצמבר 1995 (י"ב כסלו התשנ"ו) נמכר הבול לציבור הרחב. בול בודד עם שובל נמכר ב 5 ש"ח. מעטפת היום הראשון עם הבול עליה נמכר במחיר של 5.70 ש"ח. הגיליון המלא של הבולים עם תוספת הקרטון המיוחד, נמכר ב 75 ש"ח. דף ההנצחה המיוחד נמכר במחיר של 12 ש"ח.

 

הפריטים הבולאיים החדשים מחולקים על ידי משרד החוץ לכל האנשים שהשתתפו בהלוויתו הממלכתית של יצחק רבין ז"ל.

 

שרת התקשורת שולמית אלוני מגישה ללאה רבין, אלמנתו של יצחק רבין, את הפריטים הבולאיים. גם אחותו של יצחק רבין, רחל רבין יעקב מקיבוץ מנרה, מקבלת את הפריטים הבולאיים מאנשי השירות הבולאי ינון ביילין ויצחק גרנות, מעצב הבול.

 

בול רבין נבחר על ידי אספני הבולים בישראל כבול היפה ביותר לשנת 1995. בול רבין היה בשימוש שוטף של רשות הדואר מיום 5 נובמבר 1995 ועד ליום 27 פברואר 1998, יום הפסקת המכירה. לא ידוע לציבור מהו מספר הבולים הכללי שנמכר.

 

אחד האספנים הפרטיים (על פי קטלוג הבולים "כרמל"), יצר בנוסף 470 מעטפות עליהן הודבק הגיליון השלם של בול יצחק רבין. המספר 470 נבחר על פי הגימטרייה בשמו של יצחק רבין. הפריט נחשב לספקולטיבי ואינו רשמי.

 

 

מידע נוסף על בול יצחק רבין ז"ל

 

בול רבין באתר התאחדות בולאי ישראל

http://www.israelphilately.org.il/catalog/default.asp?id=719

http://www.israelphilately.org.il/stamps/stamp.asp?id=370

 

בול רבין באתר משרד החוץ

http://www.israel-mfa.gov.il/mfa/go.asp?MFAH00k20

 

 

מקורות למאמר

 

1. מאמר של ינון ביילין, מנהל השירות הבולאי, מגזין "שבל" בהוצאת התאחדות בולאי ישראל, גיליון מספר 37 מחודש ינואר 2000.

2. מאמר של ינון ביילין, מנהל השירות הבולאי, מגזין "שבל" בהוצאת התאחדות בולאי ישראל, גיליון מספר 40 מחודש דצמבר 2000.

 

 

 

 

 

 


בול יצחק רבין
שהונפק בדצמבר 1995
(לחץ להגדלה)



תמונת יצחק רבין
ששימשה כבסיס לבול
התמונה צולמה על ידי יעקב סער
מלשכת העיתונות הממשלתית
(לחץ להגדלה)



מעטפת היום הראשון
(לחץ להגדלה)



דף ההנצחה
 (לחץ להגדלה)



דף הפרסום של ההנפקות
 (לחץ להגדלה)



ינון ביילין
מנהל השירות הבולאי



השר יוסי ביילין



שרת התקשורת
שולמית אלוני




שר התיירות עוזי ברעם
יו"ר ועדת השרים לענייני
טקסים וסמלים


 

תגובות הקוראים