עדכון אחרון: 21 ספטמבר 2002 שעה 18:00 | שלח לי מכתב | צפה בספר האורחים | חתום בספר האורחים | אודות חדר המידע | דף ראשי

 

 

סמל הסמיילי התגלה בישראל בשנות ה 70 בספר של אספיס

 

halemo

סמל הסמיילי

לאחרונה התגלה ע"י עובד מחקר של חברת מיקרוסופט שסמל הסמיילי שמורכב משלושה סימנים – נקודתיים, מקף וסוגריים – התגלה בדואר אלקטרוני בשנת 1982 כאשר רשת האינטרנט היתה בחיתוליה.

 

מערכת "חדר המידע" חקרה ומצאה שלא כך הם פני הדברים. סמל הסמיילי הראשון התגלה ע"י תלמידי מתימטיקה דיסלקטיים ישראלים בשנות ה 70 כשלמדו מתוך ספרי האלגברה האלמותיים של אהרון אספיס. 

.

.

ספרי המתימטיקה של אהרון אספיס
.

אהרון אספיס, מורה למתימטיקה מתל אביב (כיום גר ברמת השרון), נולד בשנת 1934. אספיס חיבר ספרים רבים במקצועות המתימטיקה השונים ובהם ספרי אלגברה, ספרי טריגונומטריה, ספרים במקצועות החשבון הדיפרנציאלי והאינטגראלי, תכנון לינארי, ספרי סטטיסטיקה והסתברות וספרי מבחנים.

 

ספריו הרבים של אהרון אספיס יצאו בהוצאה עצמית של המחבר ונרכשו ע"י תלמידי בתי הספר בישראל כחלק מתוכנית לימודי המתימטיקה שלהם.

 

ספריו אופיינו בכך שהכילו תרגילים רבים, חידות, הסברים עם שרטוטים ואף פתרונות לשאלות, דבר שלא היה נהוג אז בספרי המתימטיקה בישראל. ניתן היה להבחין בקלות בספר שנכתב ע"י א. אספיס כפי שהופיע על ספריו, על פי צורת עיצובו הקדמית שבה הופיע משולש שווה צלעות בצבע כחול ובתוכו בצבע לבן שמו של הספר. מעל המשולש, בכריכה בצבע אחד, נמצא שמו "אהרון אספיס" או "א. אספיס".

.

.


אלגברה לתלמידי כיתות ז

אלגברה לתלמידי כיתות ז

.

ספרו של אספיס "אלגברה לתלמידי כיתות ז" הכיל תרגילים רבים בחלוקה של מספרים שליליים אלה באלה. הספר ניסה ללמד את תלמידי כיתות ז, את תורת החלוקה של מספרים שליליים אלה באלה, ע"י עטיפת המספר השלילי שהכיל סימן מינוס בצידו השמאלי בסורגיים, וכתיבת סימן החלוקה – נקודתיים – בין המספר המחולק למספר המחלק. בספר זה נראה לראשונה השימוש הרצוף בשלושת הסימנים שהרכיבו את סמל הסמייליסוגריים, נקודתיים ומקף.

 

דוגמה לתרגיל כזה:

חשב:

(-42):(-6)

 

מספר תלמידים שהוזמנו אל הלוח ע"י המורה למתימטיקה כדי לפתור את התרגיל הקשה (בשביל כיתה ז), גילו למעשה ע"י העתקה לא נכונה של התרגיל מהספר את סמל הסמיילי הידוע כיום:

 

(-42 :-(  6)

 

יודעי דבר שלמדו בשנות השבעים, מתעקשים לספר שספריו הראשונים של אספיס לא עברו הגהה, ורבים היו התרגילים שהכילו שגיאות מעין אלה. לעורך טור זה אין מידע מוצק על כך מכיוון שלמד מספרים של אספיס שיצאו במהדורה שלישית.

.

.

 

 

מידע נוסף

.

על שמו של אהרון אספיס רשום דומיין ישראלי הנושא את שם משפחתו, אבל האתר לא קיים על הרשת, אלא קיים בזמן כתיבת שורות אלו דף פרסומי המפנה לרישום מחודש של הדומיין.

.

www.aspis.co.il

 

 

 

 


דף מתוך ספרו של אספיס "אלגברה לתלמידי כיתוב ז" שם נעשה לראשונה שימוש רצוף

בסימני הסמיילי

.


עטיפת ספרו של אספיס "אלגברה לתלמידי כיתוב ז"