הצטרפות לדואר חשמלי | הסרת מנוי מדואר חשמלי | שלח מכתב | דף ראשי

 

 

 

 

 

המכורים לתגובות
27/03/2003
|   גיליון מספר 5

halemo

 

 

האם אתם מאלו שהצליל של הגעת האימייל מקפיץ ?

האם אתם מאלו שעוקבים אחרי טוקבקים שכתבתם ומחפשים התייחסות של טוקבקיסט אחר למשהו שכתבתם ?

אם אתם כותבים כתבות ומאמרים, האם אתם עוקבים בדריכות אחר תגובות הקוראים ?

האם אתם בודקים את תוכנת האימייל שלכם כל 10 דקות ?

האם אתם מפעילים תוכנת מסרים מיידיים כמו איסיקיו או מסנג'ר במוד נסתר כי אולי מישהו שלח לכם הודעה ?

האם אתם עוקבים ברציפות אחרי סקרים בנושאים שקרובים ללבכם ?

האם מעניין אתכם הרייטינג של תוכנית טלוויזיה או רדיו שהייתם שותפים להפקתה ?

האם אתם מחזיקים ביפר או זימונית למרות שאתם לא עיתונאים ?

האם הטלפון הסלולארי שלכם פתוח בכל עת, ואתם נכנסים אתו אפילו לשירותים בבית ?

האם אתם מקפידים לבדוק את תיבת הדואר הרגילה שלכם ליד הבית בכל יום ?

 

חברים וחברות, אתם מכורים לתגובות !

 

ההתמכרות לתגובות היא צורך של כל אדם. הצורך במשוב (פידבק) על דברים שכתב, עשה, צייר, הכין, סיקר הוא תכונה אנושית שנותנת טעם ליצירה של האדם.

 

אנשים שאינם זקוקים למשוב על דברים שיצרו, למעשה "כותבים למגירה". אלו שאינם כותבים למגירה ומוותרים מראש על הצורך בתגובות, נחשבים, לפעמים בצדק, כאנשים מתנשאים ויהירים, ששמים קצוץ על אחרים. אחרים, שאינם מתחשבים בתגובות נחשבים אדישים, אפאתיים ושווי נפש.

 

ההתמכרות לתגובות והאכזבה מחוסר תגובות, משמשים לפעמים לתסכולים אישיים ולמעשים לא נחמדים. כך למשל, נתוני רייטינג נמוכים של תוכנית טלוויזיה, יכולים להביא לסיומה הבלתי צפוי של התוכנית, גם אם זו טובה, וגם אם הרייטינג לא קובע כלום לגביה, כמו מחירי פרסום למשל.

 

בעולם הצבוע והאכזרי שבו כל עניין נצבע בצבעי פרסום, שיווק, רייטינג ובלוף פלצני של מילים גבוהות, תגובות זה שם המשחק. אין תגובות, אין חיים. כך לגבי אתרי אינטרנט, כך גם לגבי תוכניות טלוויזיה, תוכניות רדיו, מספר מנויים לעיתונים ולמגזינים, וגם לכמות צופים או מגיבים לכותבים בקבוצות הדיון ברשת.

 

דברים טובים נחשבים לעיתים לאלו שסופגים הרבה תגובות חיוביות. היכולת לעורר תגובות חיוביות של אחרים נחשבת לפעמים קשה. היכולת לעורר תגובות שליליות לעומת זאת, אינה מצריכה תכונות מיוחדות. מספיק לעורר יצרים ורגשות שליליים אצל המגיבים הפוטנציאליים, כדי שאלו האחרונים יגיבו לכם, והרבה. כך למשל, תמיד תוכלו להרגיז פמיניסטיות קיצוניות ע"י הצגת האישה בצורה משפילה. דתיים וחרדים תוכלו להרגיז ע"י הצגת חזיר או איסור הלכתי אחר. ידוע שנושא הרפורמיים מרגיז גם כן דתיים אורתודוקסים.

 

ברשת האינטרנט קיימים גולשים רבים שמחפשים את התגובות, אפילו במחיר של השפלה עצמית. כך למשל אתרי אינטרנט שקוראים לגולשים להשתתף בכתיבה באתר. כך לגבי פרסום האתר במקומות אחרים. חוסר הענות מציבור הגולשים להשתתף, מתפרש אצל המבקשים כחוסר תגובה, ולא כחוסר עניין לבצע את הבקשה.

 

אתרי אינטרנט שמחפשים את תגובות הגולשים מפעילים מערכת תגובות לכתבות (טוקבקים), הפעלת פורום או מספר פורומים באתר, הוספת טופס תגובה בדף כלשהו באתר, אזכור כתובת האימייל של מערכת האתר, הוספת ספר אורחים באתר, ומערכת מדידת כניסות לאתר שמאפשר לקבל מידע על מקור הכניסה לאתר (קישור referrer).

 

אתרי אינטרנט רבים מזייפים ביודעין כמות של כניסות אל אתריהם. בציינם מול מפרסמים, כאילו נכנסים אליהם לאתר יותר מ 100,000 גולשים ליום, הוא לעיתים קרובות מספר מופרך מאוד. בביצה הקטנה של האינטרנט הישראלי, אין כמות גולשים כזו מידיי יום באתר תוכן כלשהו. כאמור, מדובר במספר גולשים, ולא במספר "היטים", שזה מספר הרבה יותר גדול ומכיל הרבה כניסות להרבה דפים באתר ע"י מעט גולשים.

 

חשוב לזכור:

לא תמיד התגובות מייצגות את האמת. כשאדם, עיתונאי או גולש כותב מאמר ומביע דעתו בעניין כלשהו, רק הקבוצה הנפגעת באוכלוסייה תגיב לפרסום, כאשר שאר האוכלוסייה לא תגיב כי היא מסכימה עם הדברים או אדישה אל הדברים.

 

המכור לתגובות לא צריך להסיק מסקנות לא נכונות לגבי התגובות שקיבל. התגובות הן בסך הכל כלי יעיל להשפיע על מהלכים. מניפולציות של תגובות היא עניין די נפוץ בעולם מערבי שמונהג ע"י הרייטינג.